Karriär och att vara annorlunda

Jag blir så upprörd varje gång jag hör om att någon fått sparken, eller inte kallats till arbetsintervju på grund av sådant som har med privatlivet att göra. Ifall det framkommer att personen tänder på något annorlunda, ifall man har piercings, osv osv.

Jag önskar själv att det inte vore någon ”big deal” att vara teriantrop, exempelvis. Samtidigt så måste jag dölja detta, speciellt om det handlar om utbildning och arbete. Det har faktiskt gått så långt att jag specialiserar mig på växter i min utbildning, istället för djur. För om det någonsin skulle komma fram att jag känner mig som en varg, så skulle det påverka folks förtroende för mig mer ifall min forskning var gjord på däggdjur än ifall min forskning är på exempelvis gräs. Sorgligt, inte sant?

Jag har också haft problem med att balansera mitt politiska intresse (som ligger till vänster) med mitt religiösa intresse. Eller bara det att jag inte håller med om partiet i precis alla punkter, även om jag gör det i stora drag. Jag undrar ibland, ska jag vara tyst om de åsikter som kan uppfattas som kontroversiella tills att jag tagit mig uppåt och faktiskt kan påverka? Hm…

När man söker jobb ska man helst vara 100% normal, anpassad och personlighetslös. På grund av arbetslösheten kan arbetsgivarna vara kräsna. Gärna kollar de upp en på facebook eller google också. Och även om det kanske är olagligt att diskriminera på (exempelvis) religiös grund, behöver de ju aldrig säga varför just jag inte blev kallad till intervju, eller hur?

Och när det gäller sådant som teriantropi, så finns inget skydd. Det är inte en religion, sexuell läggning, könsidentitet eller etnicitet. Det är någonting så vagt som bara ”identitet”. Och att identifiera sig som ett djur, är dessutom något som många antingen aldrig hört talas om, eller tror vara ett symtom på psykisk sjukdom (fastän psykologer inte har några problem med att acceptera en sådan identitet). Inte för att jag planerar att någonsin ta upp något så personligt i en arbetsintervju eller så. Men jag menar, ifall de skulle få reda på det ändå. Det finns en anledning till varför det inte finns några bilder på mitt ansikte i den här bloggen, eller varför jag inte nämner mitt namn.

Det här inlägget postades i Komma ut och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Karriär och att vara annorlunda

  1. Cheyenne skriver:

    Är du med i vänsterpartiet?

    • susitar skriver:

      Hm ja, eller iaf VARIT med. Jag har inte betalat in någon medlemskapsavgift än för det här året, så jag befinner mig väl lite i limbo. Är osäker på hur mycket jag orkar engagera mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s