Alla hjärtans dag / Lupercalia

Idag är det alla hjärtans dag, som numera är främst en kommersiell högtid, men förr var en religiös och folklig högtid under namnet lupercalia i antika Rom. Runt den 14 februari firade man genom att prästerna offrade två getter och en hund. Ynglingar, klädda i endast getskinn, sprang längs gatorna i Rom och piskade till kvinnor över händerna med skinnremsor. I samband med detta utfördes ett lotteri med namnet på singlarna i staden, som skulle ha möjlighet att bilda par. Denna populära sedvänja med kärlek på 14 februari fick kyrkan svårt att få bukt med, även om de försökte med ett ”helgonlotteri” istället under tiden då Lupercalia bytte namn till Sankt Valentins dag.

Namnet Lupercalia, som hörs för alla som kan lite latin, verkar ju onekligen ha med vargar att göra. Festivalen firades till minnet av vargtiken som diade Remus och Romulus. Det var också en fest till Faunus/Pans ära, då under namnet Lupercus.

Så, alla vargar har också en god anledning till att fira den här dagen! Kanske med lite getost, om man inte har några djur att offra? Eller vem vet, kanske kan din älskling snärta till dig lite, det ska ju öka fruktbarheten? Kom ihåg att den här dagen också infaller under vargarnas parningstid (beroende på underart och klimat).

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Alla hjärtans dag / Lupercalia

  1. varg tjejen skriver:

    Jag fick en mjukis varg på alla hjärtans dag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s