Aktivism – även för teriantroper? Del 2

I förra inlägget skrev jag om otherkin-aktivism som syftar till att göra samhället mer öppet för sådana som inte känner sig fullt mänskliga. I det här inlägget fokuserar jag på hur teriantropi kan inspirera till goda handlingar. Det här inlägget är också lite inspirerat av min gamla vän Mattlos blogg, som handlar om dels (människo-)aktivism.

Jag tror det är ganska vanligt att teriantroper känner ett behov av att hjälpa ”sin art”, eller är engagerade i miljöfrågor i allmänhet. Jag har hört så många exempel på teriantroper som arbetar med övergivna djur, eller är engagerade i ett stoppa jakten på sin theriotyp. Ifall man tror att allting sker för en anledning, så är det ju en lockande förklaring till varför man är född som människa: på så sätt kan man påverka människors beteende mot andra djur. Det finns många sätt att hjälpa djur och natur, från att skänka pengar till välgörenhet, till att själv hjälpa till på hundstall eller genom utbildning och information.

Personligen utbildar jag mig till biolog. Jag har fegat ut, och valt att specialisera mig på växter istället för djur. Jag insåg att jag aldrig skulle kunna vara så objektiv som jag önskar i forskning eller rapporter om vargar. Jag skulle ha svårt att avliva en varg eller liknande djur, om jag arbetade på djurpark. Men jag har också ett stort intresse för växter och trädgård, och men utan samma emotionella band. Jag har ändå grunden som alla biologer har, med även en del kunskap om djur. Dessutom, kan man lära sig att odla mer miljövänligt, så hjälper det hela naturen till sist.

Dessutom är jag medlem i Naturskyddsföreningen och skänker pengar till Världsnaturfonden. Jag är också medlem i ett politiskt parti, och förhoppningsvis har jag en dag mer tid och ork, och kan påverka genom det hållet också. Alla som läst den här bloggen regelbundet har ju dessutom märkt att jag argumenterar emot licensjakt på varg i Sverige.

En del otherkin, de som identifierar sig som änglar och liknande varelser, brukar ibland ha en stark vilja att hjälpa andra människor. Nog passar det bra in på den allmänna bilden av änglar, att stötta utsatta eller hjälpa sjuka? En del försöker göra världen helt enkelt mer magisk och intressant att leva i, genom glamour-bombing. Glamour-bombing är att försöka överraska människor, få dem att tro på magi igen, genom exempelvis mystiska meddelanden, vackert pynt, presenter utan avsändare etc. Kanske vanligast bland självidentifierade alver, älvor, troll etc, men jag känner åtminstone en svan som också sysslar med det.

Här är en serie från Theri There, en webcomic om teriantropi och otherkin, som just handlar om motivation.

Här är länkar till organisationer som jag tycker är värda att stödja:

Världsnaturfonden (WWF)
Naturskyddsföreningen
Svenska Rovdjursföreningen
Cheetah Conservation Fund
Finska naturskyddsföreningen (Luonnonsuojeluliito)

Och om ni vill ge pengar till en organisation som bryr sig om individuella djurs välmående och rättigheter, så tycker jag WSPA verkar bäst. Eller varför intestödja Kattstallet eller Hundstallet i Åkeshov? När det finns så många hundar och katter redan, är det en god handling att adoptera en övergiven sådan istället för att uppmuntra till vidare avel hos uppfödare.

Annonser
Det här inlägget postades i vargjakt och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s