Pompoko – animerad film om mårdhundar

Jag såg precis Studio Ghibli’s Pompoko. Den handlar om mårdhundar, som enligt japanska sägner, kan byta skepnad. Filmen har ett starkt naturskyddstema: mårdhundarna måste anstränga sig för att skydda sin hemskogar, när en ny förort ska byggas där.

Eftersom mårdhundarna kan byta skepnad, så tecknas de på olika vis genom hela filmen. Antingen väldigt realistiskt, människolika (gående på två ben, ibland med kläder) eller simplifierade (enfärgade, knappt några ansiktsdrag). Ibland byter de ju också skepnad till något helt annat, så som kastruller eller människor förstås. Filmens skapare lät säkert teckna mårdhundarna mest i den människolika formen för att människor lättare skulle förstå sig på karaktärerna. Men jag älskade att se dem i deras realistiska skepnad, och sympatiserade mest med dem då.

Det är lätt att sympatisera med mårdhundarna i filmen. Framför allt, när en karaktär mot slutet frustrerat skriker: ”Människor är precis som gamla, illaluktande mårdhundar! Ge oss tillbaka våra skogar, våra fält, våra hem!” Jag blev väldigt rörd, och hade svårt att låta bli att yla i medlidande. För precis som i filmen, där vissa mårdhundar och rävar hade förklätt sig till människor för att överleva i staden, så har jag ibland undrat… är jag en  varg som föddes som människa, för att kunna leva? Avundsjuk på maten, på tekniken, på makten?

Men filmen rekommenderas. Speciellt till dem som har intresse av japansk kultur, då mycket av filmen refererar till gamla japanska sagor.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s