Dödsfall i Kolmården

Läst om att en av djurvårdarna på Kolmården blev dödad av vargarna där, när hon gick in ensam. Experter är överens om att detta är ett ovanligt fall, och att det handlade mer om sociala orsaker än hunger. Flaskuppfödda vargar fostras till att se en människa som ”en av de sina”. Dessutom är det sociala samspelet i en djurparksgrupp ofta onaturlig. I en vild flock är vargarna besläktade med varandra, och ifall någon inte trivs eller passar in, finns det en möjlighet att ge sig av. Så är det inte i djurparker, där vargarna kan vara tagna från olika familjer och sedan stängs in. Dessutom har en djurparksvarg blivit van vid människor och mist sin naturliga skygghet.

Kolmården funderar nu på att ändra rutinerna, så att djurvårdarna inte längre får gå in ensamma i hägnet. Jag kan tycka att det verkar klokt. Samma regler har de på Parken Zoo när det gäller afrikanska vildhundar. Att ensam gå in i ett hägn med sociala, smarta rovdjur som mist sin rädsla för människor, känns inte helt hundra.

Jag är också lättad att höra att det inte finns några planer på att avliva vargarna på Kolmården. Med tanke på hur inavlad djurparkspopulationen av vargar är i Sverige, och behovet av att sätta ut valpar i det vilda, så känns det dumt att ta bort individer från genpoolen.

Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dödsfall i Kolmården

  1. Rusty skriver:

    Det är bra att dem inte ska avliva vargarna som dom gjorde i Skånes djurpark.När vargarna rymde och dem sköt allihop.

  2. Frida skriver:

    Jag hoppas i alla fall att den vargflocken inte är med i nån framtida genpool, måste ha varit osunda djur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s