Ett ulvliv i sammanfattning

Att vara valp handlar om att äta och leka med syskon. Brottas vid lyans ingång. En valp byter utseende flera gånger under första året, tycker jag. Från att vara en blind fluffboll, till att vara knubbig men slåss om maten, till att vara en spinkig ungvarg redo att lära sig jakt. Vid ungefär 1 till 2 års ålder, blir vargen könsmogen. Lär sig att jaga: att jaga är kul, men se upp för klövarna, de är vassa! Hjort kan sparkas! Varg dödar inte elegant. De hänger sig fast med tänderna där det går: rygg, bak, nacke, lår. När bytet faller är maten serverad, även om den ännu rycker och andas.

Ungvargen stannar ofta i födelseflocken. Hjälper med nästa kull. Alla ulvar fascineras av valpar. Rollen hos ett storasyskon, farbror eller moster är inte enbart att vakta, utan även att leka och lära.

En dag kommer den unga vuxna att lämna sin födelseflock. Vandra långa vägar, sökandes efter goda jaktmarker och en partner. Om man är ensam, kan man alltid överleva på harar, grodor, fågelbon på marken, as lämnat av björnar, bär, svamp. Yla, yla, i ensamhet. Yla för att se om någon bor här. Om inte, yla för att säga ”detta är mitt nu!”. Träffa en partner, ett annat ensamt yl eller en vandrande vittring i landskapet. Lär känna varandra. Lukta, slicka, smaka. Lek lite, sov nära i vintersnön. Lär er att jaga tillsammans. När vintern har pågått ett tag, börjar löpet. En rastlöshet, varm mage, en önskan till kontakt. Unga ulvar får stå ut med att bara se sina föräldrar para sig, en händelse som ändå kommer följas med intresse. En ulv med egen partner kan stilla sitt begär i sena vintern. Trycka sina höfter mot hans, fastna. Rumpa mot rumpa, och när knuten lossnar, slicka rent. Göra om det imorgon, kanske.

Valparna föds under våren. Tiken föder dem i ensamhet, antingen i en lya som hon själv grävt, eller en gammal grävlingslya, eller någon hålighet mellan stora stenar kanske.

Valpar måste skyddas. Gömmas. Lämna inte lyan för tidigt! Putta tillbaka dem med nosen och städa lyan. Ta bort avföring, ta bort den starka lukten. När valparna är lite större, lämna dem för att leka och gå till jakt. Föräldrar äter först, och spyr upp mat för valparna vid hemkomst. När valparna är mindre fluffiga och mer rangliga, kan de göra dumma saker. De måste lära sig, bli satta på sin plats. Föräldrar äter först. Äter bästa bitarna. Nej, den här biten är min, morr morr, visa ungen att vänta på sin tur!

Skydda reviret. Kissa, lyft på benet och kissa på träd, stenar, på stigar där många passerar. Yla för att ena egna flocken, yla för att skrämma iväg främlingar. Om en inkräktare blir upptäckt, kommer hen bli dödad såvida hen inte snabb nog att fly. Inte bara andra vargar, prärievargar och hundar måste också försvinna. Rävar, ja, kanske även dem. Åtminstone tar vi deras byten. Stjäl från björn och prärievarg, men i minnet att en dag kanske de kan stjäla från oss.

Det finns många potentiella faror och sätt att dö för en varg. Sjukdom, andra vargar, björn, svält. De flesta vilda ulvar lever kort men intensivt.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s