Regeringens nya rovdjurspolitik: 170-270 vargar

Vargkommittén publicerade förut sitt betänkande om  åtgärder för vargpopulationen. Den blev accepterad av många. Basen skulle vara att antalet vargar som krävs för ”gynnsam bevarandestatus” (som det står i EUs lagstiftning) skulle avgöras vetenskapligt av naturvårdsverket, inte av riksdag eller regering. De flesta forskare anser idag att den svensk-norska vargstammen behöver ökad kontakt med vargar från Ryssland och Finland för att minska inaveln, men också att det kan behövas ganska många vargar för att uppnå denna bevarandestatus.I dagsläget finns det ca 400 vargar i Sverige. De är inavlade, och det har redan börjat märkas en effekt av denna inavel i minskade kullstorlekar.

Istället för att låta styras av vetenskaplig rationalitet och dem EU-regler Sverige lovat följa, så har regeringen hittat på något eget. Lena Ek (c) presenterade regeringens förslag på antalet rovdjur, som ska finnas inom ett visst intervall. Intervallet för vargar är 170-270. Att jämföra med dagens population på 400, eller att det på 1830-talet fanns så mycket varg i Sverige att man kunde döda 600-700 stycken per år med den tidens ganska ineffektiva medel, inga snöskotrar, helikoptrar, gps eller moderna vapen. Varifrån antalet 170-270 kommer ifrån är inte klart.

Naturskyddsföreningen rasar givetvis över att regeringen väljer att strunta i ett förslag som fått brett stöd, och istället tar risken att dras inför EU-domstol igen.

Det här inlägget postades i Nyheter, vargjakt och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s