Olika synsätt på teriantropi

Jag råkar ibland stöta mig med andra teriantroper och otherkin – och det är väl inte särskilt konstigt, så fort man diskuterar personliga åsikter online så lär man väl stöta sig med någon, eller hur?

Nu kommer ännu ett mastodont-inlägg…

Det jag tänker på är hur vissa av dessa konflikter, de flesta av dem snabbt nedlugnade, verkar uppstå i att vi har olika synsätt på hur teriantropi är. Inte vad, egentligen, det är vi ändå överens om. Terantropi är att på något vis identifiera sig som icke-mänskligt djur på ”insidan”, vad man än kallar denna ”insida” (personlighet, själ, mentalitet, ande). Men snarare, hur man ska förhålla sig till det och vilka sorters förklaringsmetoder som är bäst, det är där vi inte är överens. Jag tycker inte heller vi alltid behöver vara det – men man bör vara medveten om att det finns en variation. Här följer några grova indelningar på hur folk kan se på sin teriantropi eller förhålla sig till den:

Andliga förklaringar kontra icke-andliga

Många vill se teriantropi som ett andligt fenomen, vissa går så pass långt som att när de ska snabbt förklara termen helt enkelt säger ”en person med djursjäl” eller något liknande innehållandes andliga begrepp så som själ, återfödelse, före detta liv eller ande. De som håller riktigt hårt i den här förklaringen brukar avfärda icke-andliga (oftast psykologiska) förklaringar med ”jag är inte tokig”, eftersom det finns en utbredd missuppfattning att psykologisk skillnad alltid skulle innebära psykisk sjukdom. De som inte tycker om andliga förklaringar föredrar ofta psykologiska eller neurologiska förklaringsmodeller, men av dessa finns det många olika också. Huvudsaken är att man kan avfärda andliga förklaringar genom att påpeka att det finns noll bevis för själars existens, och minnen från före detta liv kan lika gärna vara inbillade, falska minnen.

Jag skulle vilja hävda att det förr (vid communityts framväxt) var betydligt färre som föredrog icke-andliga förklaringsmodeller. Om man jämför otherkin och teriantroper så är min personliga uppfattning att icke-andliga förklaringsmodeller är lite vanligare bland teriantroper.

Andlighet – privat eller religiös

De flesta teriantroper som ser på sin djuridentitet genom en andlig lins föredrar att kalla det en personlig, privat andlighet. De kanske mediterar över sitt djur-jag eller letar efter myter om djuret… men de gånger som teriantropi framställs som en religion brukar de flesta bli ursinniga. Therian Temple försökte ge ut en ”Therian Bible”, och sidan var mycket kontroversiell, det sågs som ett försök att dels bestämma över andra, dels tjäna pengar genom att sälja sin ”bibel”. Vissa, kanske särskilt dem som är vana vid att tro och religion respekteras, jämför teriantropi med religion med meningar som ”varför är det så konstigt att tro att man har en djursjäl, men helt normalt att tro på änglar och att en kille återuppstod från dem döda?” Men jag skulle ändå vilja säga att ingen vill kalla teriantropi en religion, och bland oss finns personer med alla möjliga religioner och icke-religiösa livsåskådningar.

Psykologiska förklaringsmodeller och jämförelser

Även om ingen riktig forskning har försökt sig på att förklara vad som orsakar teriantropi, så brukar vetenskapligt intresserade teriantroper gärna vilja lägga fram sina egna hypoteser och jämförelser. Att gå igenom allt i detalj skulle ta alldeles för mycket plats. Men, jag vill nämna att vissa tror att teriantroper kan födas med en neurologisk benägenhet till teriantropi, något som sedan skulle utlösas av kanske tidigare barndomshändelser. Sådana benägenheter skulle t ex kunna ligga i sådant som skillnader i kroppsuppfattning, empati, förmåga att gå in i alternativa sinnestillsstånd etc. Tidiga barndomshändelser skulle exempelvis vara om huruvida man vuxit upp med husdjur eller ej, eller om man hamnat utanför den mänskliga gemenskapen på något vis och kompenserat med större empati för djur. Som sagt, detta är bara spekulationer.
Vissa pekar på att teriantropi skulle kunna vara besläktat med neurologiska funktionshinder som kan ge upphov till annorlunda beteende och svårighet att känna igen sig i andra människor, exempelvis autism. Här brukar Temple Grandin tas som ett exempel, då hon har hävdat att hennes autism gör det lättare att förstå djur.
Ibland görs jämförelser mellan transpersoner och teriantroper, dessa jämförelser har dykt upp sedan 90-talet, men anses kontroversiella. Transsexualism är ju ett undersökt tillstånd som är accepterat av vården och forskningen, och transsexuella blir dessutom ofta utsatta för upprepad diskriminering. När det gäller missnöje med kroppen bör även BIID (Body Integrity Identity Disorder)/xelomelia nämnas. Det är när man upplever att en kroppsdel (ofta arm eller ben) inte tillhör en, vill amputera denna kroppsdel. Störningen är inte helt förstådd, men viss forskning pekar på möjliga neurologiska orsaker.
Sedan bör klinisk lykantropi, en vanföreställning om att man förvandlas till ett djur, nämnas. Den är dock kopplad till mentalsjukdom/psykos och oftast lätt att behandla.

 

Öppenhet gentemot slutenhet

Många ser teriantropi som något högst personligt, ja, privat, och diskuterar detta aldrig med någon utomstående. Man kanske inte ens hyser något som helst hopp om att utomstående någonsin skulle kunna förstå eller acceptera. Sedan finns det andra (sådana som jag?) som berättar för vissa om sin djuridentitet, kanske vill sprida kunskap om teriantropi till andra av diverse orsaker. Ibland uppstår konflikter mellan om vi ska fortsätta hålla låg profil, tiga om våra upplevelser i rädsla för att bli hånade eller anklagade, eller om vi ska nå ut till exempelvis psykologer eller en intresserad allmänhet. Även en sådan ”enkel” sak som frågan om huruvida man ska ”komma ut” inför sina närmaste brukar möta en hel del olika attityder, alltifrån att det är bäst att vara tyst och ingen annan har med ens djuriskhet att göra, till idén om att ärlighet kan leda till större frihet att vara sig själv.

Det här inlägget postades i Info, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Olika synsätt på teriantropi

  1. Ping: ”Hur kommer ni överens, ni är ju två olika djur?!” | Ulv i Människokläder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s