Vargar är inte så jävla mystiska

Jag ser det då och då på internet, framför allt bland tonåringar, en slags romantisering av vargar. Det finns t o m ett slangord för dessa (ofta unga) vargfanatiker: ”wolfaboo”. Tyvärr tenderar dessa wolfaboos att förstöra för vanliga människor som gillar vargar, som vill bevara rovdjur för framtida generationer osv, för då buntas vi ihop till ”vargkramare” och ”wolfaboo”, och blir alla hånade för faktafel som vissa lägger fram.

Jag har sett tonåringar på fullt allvar hävda att vargar aldrig dödar mer än vad de äter, vilket helt enkelt inte är sant. Det händer ibland att en varg som tagit sig in i fårhage eller annat utrymme där bytesdjuren inte kan fly, dödar många. Inte av illvilja, men av instinkt. Det finns andra rovdjur som gör samma sak, så som snöleopard. Ja, jag har hört att mink, mård och räv som tagit sig in i hönshus också dödar fler än vad de orkar äta. Det är sånt som händer i naturen, och därför gör man bäst i att skydda sina tamdjur noga.

Vargar är inte argare eller ensammare än andra djur. Dem flesta vargar lever ju i någon form av flock – antingen som par, eller som ett annat pars (ofta föräldrarnas) ”hjälpreda”. De är fortfarande hunddjur, som viftar på svansen vid lek, som plockar upp pinnar, som jagar runt varandra för nöjes skull. Knappast några mörka, grubblande varelser med huvudet fullt av död, poesi och satanism. Inte för att det är fel med dessa tankar – men det är vanligt att grubbla som tonåring, man behöver inte vara varulv för det.

Visst är vargar sociala och rätt så intelligenta, men att tro att världen skulle vara bättre om ”vargarna styrde” (hur?) är rätt naivt. De är inga supervarelser, inga kosmiska gurus. En vanlig varg tänker inte på sig själv som ”vildmarkens beskyddare”. Beskyddar hon något så är det flocken och reviret, längre än så sträcker sig nog inte tankarna.

Och just ja, om vargar hade namn för varandra så tvivlar jag på att de skulle heta ”Death Fang” eller ”Silverklo”.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s