Vargen som skördessymbol

Förr i tiden i Europa, detta verkar ha främst varit i tyskspråkiga områden, och i delar av Frankrike, så sade man att i den sista skärven av råg så bodde det en varg. I olika delar av kontintenten så såg traditionen lite annorlunda ut. Ibland sade man att rörelsen när ett sädesfält gungade i vinden i själva verket var en varg eller hund som sprang igenom det. På vissa håll ansåg man att ifall man såg en varg med svansen hängandes i närheten av åkern, så skulle det innebära en god skörd, men dålig om djuret sprang med svansen uppe. Man kunde också leka att personen som blev sist klar med sin del av skörd blev ”rågvargen” (roggenwolf), eller ”vetevargen”, beroende på vad man skördade. Så vitt jag förstår så var det inget bra att bli utnämnd till detta, och därmed uppmuntrade leken jordbrukarna att bli klara snabbt (jämför med ”sisten i är en rutten sill…”). Läs mer om det här: http://www.bartleby.com/196/106.html

I Japan, innan kontakt med Väst, så fanns det en idé om att vargen skyddade åkrarna från vildsvin och andra växtätande djur som riskerade att förstöra skörden. Jordbrukarna kunde hänga upp vargamuletter för god tur och fruktbarhet (källa).

Jag har alltid varit intresserad av biologi. Det blev så, att jag specialiserade mig på växter, och snart har jag min master i växtfysiologi. Jag blir alltmer intresserad av både växtsystematik och agronomi, för den delen. Riktiga vargar bryr sig inte ett dugg i hur människors åkrar växer. Men när det gäller sagor föredrar jag dessa fruktbarhetsvargar framför vargar som bara symboliserar hunger och våld. Som ulv i människokläder som förälskat mig i odling, som vill hitta nya metoder för människor att odla sina grödor miljövänligt men mättande, så kan jag se en förebild i japanska vargamuletter och tyska rågulvar.

Sagor och folktro berättar inte mycket om riktigt djurbeteende. Inte heller berättar de särskilt mycket om hur vanliga människor reagerar i vanliga livet. Men det finns något vackert och inspirerande i dem.

Ulven som springer genom åkern, är det jag?

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s