Att börja ifrågasätta – och varför finns det så många queera teriantroper?

För personer som redan är annorlunda på något vis, oavsett om de vill eller inte (t ex icke-heterosexuella, medfött annorlunda utseende) så finns det två vägar att gå, känns det som. Det ena är att försöka vara så ”normal” som möjligt – kanske ge upp på att dölja den där ena saken som inte går att dölja, men hålla fast vid normerna på alla andra sätt. I detta kan det ingå att klanka ner på alla andra som är konstigare än en själv, för att på så sätt ta sig uppåt en upplevd social hierarki. Bögen som kritiserar Pride med alla ”perversa transor och läderbögar” och som hävdar att ”riktiga homosexuella” alla bara vill bilda familj, bo i villa och vara som vem som helst, fast att ens monogama livspartner är av samma kön. Autisten som kämpar hårt för att spela neurotypisk, aldrig pratar om sin autism, som kollapsar av utmattning hemma när masken kan åka av. Man kan inte riktigt kritisera dessa människor, för  samhället är hårt mot alla som sticker ut, och utan stöd från familj eller vänner så blir den enklaste lösningen oftast att bara spela med.

Den andra vägen är att på sätt och vis ge upp, men också kämpa hårdare. Att inte orka dölja något längre. När man bryter mot en norm, kan man börja syna den, och kanske även börja ifrågasätta andra normer som hänger ihop med den. Och om man redan har gläntat på dörren och ”kommit ut” med något kontroversiellt, kanske man vågar göra det med resten också?

Inom teriantropi-communityt online, så verkar det som om vissa saker är vanligare där än bland befolkningen i allmänhet. Eller ja, detta är ingen officiellt vetenskap, men ett mönster som dyker upp på forumen gång på gång. Icke-heterosexualitet, olika normbrytande könsidentiter, möjligen neuropsykiatriska diagnoser också. Många har religiösa eller andliga idéer som inte är majoritetens: mängden av teriantroper som följer andra religioner än dem monoteistiska är stor. Hur kommer det sig?

En teori har varit att inom våra grupper och forum är det en tillåtande atmosfär som gör att folk som är annorlunda vågar dela med sig. Om vi redan sitter och pratar om personliga upplevelser och identitet när det gäller art, så antar folk att vi även kan diskutera personliga och intima upplevelser av annat. Med detta hänger också samman idén om att dem som kommit fram till att de är teriantroper och aktiva i communityt är redan vana vid att söka i sitt inre, att formulera sina tankar och våga ifrågasätta normer. En person som blickat inåt och hittat ett djur där, kanske även hittar annat på resan. Så som nya filosofiska idéer, eller en queer könsidentitet. Men en person som inte vågar gräva i sina tankar, som anstränger sig för att vara ”normal” kanske inte ”finner sig själv” alls.

Men en annan tanke är att fler teriantroper faktiskt ÄR neuroatypiska, queera, etc än bland folk i allmänhet. Frågan är hur det går till? För dem som tror att teriantropi orsakas av neurologiska eller psykologiska mekaniker, så är det inte alls konstigt om det finns ett överlapp (komorbiditet?) med andra egenskaper. Till exempel, det är vanligare bland människor med den neuropsykiatriska diagnosen ADHD att bli diagnosticerad med även dyslexi. Autism är vanligare bland FTM-transsexuella än hos cis-personer (källa). Nu är inte teriantropi en diagnos, det finns inga bevis för att det skulle ha att göra med neurologi eller hjärnans utveckling. Men tanken är intressant – finns det ett överlapp mellan teriantropi, transsexualism och neuropsykiatriska diagnoser pga en anledning?

Dem flesta sajter för teriantroper är engelsk-språkiga, västerländska. Användarna kommer främst från länder där kristendom är den vanligaste religionen. Men ändå brukar inte kristendom vara den vanligaste religionen bland oss. Betydligt vanligare är shamanism, polyteism, panteism, nyandliga idéer och naturdyrkan. Men även många ateister och agnostiker. Med tanke på att det som förenar teriantroper är en identitet som djur, och kristendomen ofta bär med sig ett tankelass om att djur saknar själar, eller att människan är satt på jorden för att styra över djuren, är det kanske inte så konstigt att många teriantroper överger kristendomen. Det är också vanligt bland otherkin och teriantroper att tro på reinkarnation, och att detta skulle vara orsaken till den icke-mänskliga identiteten, och reinkarnation är en vanlig idé i olika religioner men inte i dem abrahamitiska.

Jag själv känner att jag är en av dessa som sagt ”äsch” till att vara normal. Jag må se normal ut, och på ytan är jag väl det (pluggar, tränar, har vänner, klär mig normalt). Men jag gör ingen ansats att dölja att jag är bi, sysslar med bdsm, är hedning eller har vissa politiska åsikter.

Det här inlägget postades i internet och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s