Har vargar färgseende? Ja, men inte lika bra som människor!

Såg att någon hittat min blogg genom att googla ”har vargar färgseende”. Tänkte att jag lika gärna kunde besvara frågan, även om personen sedan dess sökt sig vidare till bättre källor än en blogg skriven av en lite hemlig person som tror sig vara en varg på insidan.

Först och främst måste jag förklara hur ögat uppfattar färg. I det mänskliga ögat finns celler som kallas för tappar och stavar. Dessa borde man ha hört talas om i grundskolan. Stavarna är ljuskänsliga och kan alltså uppfatta ljus/mörker. Skulle en person bara ha stavar skulle världen alltså vara svartvit.

Tapparna är cellerna som ger oss förmågan att uppfatta olika våglängder av ljus, det vill säga, färger. Människan ha tre sorters tappar: en som är uppfattar blått ljus, en som uppfattar rött ljus och en som uppfattar grönt ljus. Baserat på kombinationen av dessa så uppfattar hjärnan flera olika nyanser.

Bilden ovan är från Wikipedia. R står för stavarna. S, M och L står för de tre olika typerna av tappar.

Ibland föds det människor där en sorts tappar saknas eller inte fungerar. Ett exempel på detta är grön-röd-färgblindhet. Det är när man saknar anlaget för antingen tappen för ”rött” eller ”grönt”. Det gör att man förväxlar dessa färger med varandra, och alltså skulle ha svårt att se siffran i denna bild, men fortfarande kunna se korset i den svenska flaggan (eftersom en rödgrön-färgblind person fortfarande kan se skillnad på gult och blått).

I vardagligt tal brukar man kalla alla människor som har någon form av färgblindhet endast färgblinda, även om det vanliga är att även personer som är blinda för en viss av de tre färgerna kan de andra två.

De flesta människor har alltså tre sorters tappar. Detta kallas för trikromati (tri = tre, kromos = färg). Personer som bara har två sorters tappar (t ex röd-grönfärgblinda) har dikromati (di = två).

Hos andra djur så kan det finnas ett annat antal av tappar. Exempelvis har de flesta fåglar fyra olika sorters tappar. Fåglar kan alltså se skillnad på många fler nyanser än vi kan, och skulle kunna hävda att människor är ”färgblinda”!

Men, åter till vargar. Vargar har, precis som många andra däggdjur, bara två sorters tappar. De har tapparna som uppfattar blått, men istället för att ha separata tappar för rött och grönt, så har de bara en sorts tapp, som antagligen uppfattar typ gult. Hundar har precis samma sorts färgseende, vargar och hundar skiljer sig inte åt på den här punkten.

Här är en illustration av ungefär hur mycket sämre en hunds färgseende är jämfört med en människas:

Vargar kan alltså se färg, men inte lika många olika färger som människor. Människor i sin tur kan inte se lika många olika färger som höns.

Missuppfattningen om att hundar och vargar skulle se i svartvitt handlar om att man till vardags kallar dem ”färgblinda”, för att de precis som röd-grönfärgblinda människor har svårt att skilja mellan rött och grönt. En varg kan däremot utan problem skilja mellan orange och blått, eller ljust och mörkt. Det här kan vi förstå bara baserat på anatomisk nivå – vi kan mäta vilka våglängder som tapparna känsliga för. Men på vilket sett vargens eller hundens hjärna analyserar färgerna, t ex om de tolkar olika färger på ett särskilt sätt, kan vi inte mäta i nuläget.

Läs mer:

Defekt färgseende på Wikipedia
Bird vision på engelska Wikipedia
The dog’s colour vision and what it means for our traning
Dichromacy på engelska Wikipedia
Färgseende & Färgblindhet
How dogs see the world

Annonser
Det här inlägget postades i Info, Kroppsbild/-funktion och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s