Varghatare alltså…

Jag har nyligen börjat jobba på Naturskyddsföreningen. Mitt jobb går ut på att ringa runt och försöka värva nya medlemmar. Vi ringer alltså runt i hela landet, så man får snacka med alla möjliga!

Idag var första gången jag träffade på en arg jägare som inte gillar att föreningen vill ha en stabil vargpopulation i Sverige. Han kastade ur sig ett par vanliga missuppfattningar, och jag blir så frustrerad! Låt mig påpeka:

  • Vargen i Sverige är inte ”inplanterad” av någon. Efter att vargen blev lokalt utrotad i Sverige, så dröjde det inte så många decennier innan vargar österifrån vandrade in på eget bevåg. Den svenska vargstammen härstammar i stort sett helt från tre vargar som dök upp i Sverige. Ingen med kunskap om populationsgenetik hade tyckt det varit en bra idé att grunda en population på så få individer.
  • Ja, Naturskyddsföreningen förslog på 70-talet att man skulle fånga in varg i Finland och föra till Sverige, men projektet genomfördes aldrig.
  • Den vargen vi har idag är av samma underart som fanns innan utdöendet. Europeisk gråvarg (Canis lupus lupus). Det är samma underart som i bl a Polen, Tyskland och Finland… och ja, stora delar av Ryssland. Det är ingen väsentlig skillnad, de vargar vi har idag är samma underart, och inte farligare eller aggressivare än förr.
  • Den svensk-norska stammen har vuxit, men klassas fortfarande som sårbar.
  • I många länder har man betydligt fler vargar än i Sverige, och har ändå en levande landsbygd. Till exempel Rumänien och Spanien. Det är möjligt att leva i samspel med stora rovdjur.

Tips: Läs gärna mer i boken ”Vargen – Den jagade jägaren”

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s