Om jag inte hade varit en själv…

Hade jag inte varit teriantrop själv, hade jag nog tyckt att hela grejen var knäpp. Det är ju inte exakt det mest rationella, att se sig själv som (åtminstone delvis) djur trots att man uppenbarligen är en människa.

Men man rår ju inte för vem man är, eller hur? Känslor och identitet är inte riktigt rationella val. Man blir olyckligt förälskad, trots att det smärtar. Man gillar vissa saker mer än andra, även om rent objektivt båda kanske är lika bra eller dåliga.

Och jag, jag känner mig som en varg och önskar ofta jag vore en även fysiskt, även om ett människoliv i moderna Sverige är både långt och bekvämt.

Dessutom, tillhör man inte en grupp, så är det lätt att bara ta till sig det mest snaskiga skvallret och de mest negativa skildringarna av den. Men är man en del av gruppen ser man både och. Delar, individer, händelser som kan vara både bra, dåliga eller varken eller.

Att identifiera sig som djur har, föga förvånande, blivit känt främst genom att folk gör narr av det. Subredditen Tumblr in Action älskar att göra narr av otherkin och teriantroper, klippet på Pao i Outsiders blev internationellt spritt och fick mängder av negativa och förlöjligande kommentarer. Intervjun av mig i DN många år sedan, var så pass vettig och med smakfull bild, så den spreds inte långt. TV-programmet Parlamentet samma vecka nämnde det i förbifarten, men fick inte så många skämt från det. Det som är nyanserat och ”tråkigt” sprids inte, det som är knäppt och kul får många delningar på internet. (Mer om det i nästa inlägg!)

Därför, hade jag inte varit teriantrop själv, hade jag nog bara sett de extrema bitarna plockade ur sitt sammanhang. Jag hade suttit framför min dator och skrattat åt knäppgökarna, eller oroat mig för deras psykiska hälsa, precis som jag gissar att majoriteten gör.

Men nu vet att jag att det finns teriantroper som jobbar som veterinärassistenter, programmerare, forskare, författare. Jag vet att vissa känner sig inspirerade att arbeta ideellt på djurhem eller för bevarande av vilda djurarter. Många har familj. De flesta berättar inte för folk om sin djuriska identitet, utan lever ganska vanliga liv. Jag vet att vissa funnit stöd i communityt när de haft problem i sina liv, när deras älskade husdjur gått bort eller när det varit problem med att hitta bostad. Vårt annorlundaskap kan inspirera.

tumblr_ngwb7sskw81u5auj7o1_500

För mer Theri There, gå in på http://frameacloud.com/otherkin/theri-there/

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s