Det kan sitta en ”sån där” i samma lunchrum!

Tänker att numera är det i de flesta sammanhang där man lär känna folk som inte är nära vänner, men heller inte främlingar (t ex arbetsplatser, skolan, föreningsliv) otänkbart att kasta ur sig skämt eller anekdoter om hur konstiga hbt-personer är. Man inser att någon i rummet kanske är homo, bi eller trans, att det nödvändigtvis inte syns, och därför censurerar man sig lite.
 
Men om andra grupper är det okej att skämta om, för man antar att personer som ser ”normala” ut omöjligen kan tillhöra dessa grupper. Det är ju sådana man ser på tv, kanske, men man räknar inte med att en bekant skulle kunna vara så…
 
Jag har flera gånger hamnat i sådana situationer, där en kurskamrat eller kollega eller medtävlande passat på att skämta om ”såna där”, och där ”såna där” varit en grupp som jag tillhör eller någon nära vän tillhör.
 
Exempel 1: kurskamrat på universitet
”Du vet, jag plockade också bort en vän från facebook en gång. Han var så där konstig liksom. Han … höll på med bdsm!”

Exempel 2: Samma kurskamrat
(I en diskussion om farorna med religiös fundamentalism och motstånd mot vetenskap) ”Alltså, alla religiösa är ju dumma i huvudet! Ja, alla!”

Exempel 2: Föreningsbekant
”Alltså, såg du det där på tv, om en tjej som känner sig född i fel art? Haha, då har det fan gått långt, alltså.”

Man tror alltså att sådana saker alltså skulle märkas så tydligt, att man skulle direkt märka det på även en relativt ytlig bekant. Eller så utgår man från att det är så ovanliga grejer att det vore osannolikt att en slumpmässig person tillhör gruppen? Jag vet inte. Jag bara gissar på att den där kommentaren om hur dumma i huvudet alla religiösa är, inte skulle ha yttrats i samma rum som vår gemensamma kurskamrat som kom från Nordafrika och bar sjal… Men jag, som såg ”normal och svensk” ut, antogs vara ateist och därmed en säker person att skämta om religiösa i allmänhet om.

 
Vilka är era historier om när någon berättat en lustig anekdot om en grupp/subkultur/identitet som står er nära, för att de trott att du är ”normal”?
Vågade du säga något?

Kom ihåg nästa gång du tittar på något program om ”knäppgökar” på tv eller youtube, om någon udda identitet, hobby eller sjukdom… Att det finns en möjlighet att någon du känner är en sån, utan att du märkt det alls!

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s