Relevant forskning om furries:

Länk: The Anthrozoomorphic Identity: Furry Fandom Members’ Connections to Nonhuman Animals

Du behöver inloggning, t ex via ett universitet för att komma åt hela artikeln.

I den här rapporten används två stora enkäter riktade till furries, med liknande frågor, för att se samband mellan vilken typ av koppling personerna upplevde till djur, och välmående och huruvida man tillskrev djur känslor. Känslorna delades upp i två olika sammanhang: A. Enkla ”allmänna” känslor (t ex glädje, rädsla) och B. Komplexa (antaget unikt mänskliga) egenskaper (t ex artighet och ödmjukhet).

De tre sätten att känna samhörighet med djur som studien använde som uppdelning var: 1. Att gilla djur 2. Känna ett andligt band till djur 3. Identifiera sig som ett djur.

Ett intressant resultat är att det inte fanns något statistiskt samband mellan att helt enkelt gilla djur och ens välmående. De som upplevde ett andligt band till djur hade ett bättre välmående, medan statistiskt sett så hade personer som identifierade sig som djur ett lägre välmående.

Forskarnas slutsats är att det finns ett samband mellan hur vi känner samhörighet med djur och psykologiska effekter. De diskuterar också möjligheten att det lägre välmåendet som rapporterades från personer som identifierade sig som djur skulle bero på artdysfori (missnöje med ens fysiska art).

Högst intressant. Om du är nyfiken på att veta mer, t ex hur det här med att tillskriva djur känslor hängde ihop med de tre kategorierna, eller statistik om enkätsvaren, läs hela rapporten.

Det här inlägget postades i Info och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s