”Alla känner väl såhär?”

Jag läste precis den här tråden på reddit: I used to be incredibly homophobic, and then ultimately realized I was bi.

Läs den gärna. Jag tycker det är starkt att kunna medge sina misstag.

Det som slår mig som väldigt viktigt är att han uppfattade det som att alla upplevde homosexuella fantasier då och då, men bara några valde att agera på det. Det var ju så för honom. Först senare insåg han att nej, heterosexuella brukar inte fantisera om samma kön på det viset, alltså är han inte straight, alltså är inte sexuell läggning ett val.

Jag har en tanke att när det gäller diverse intressen, personlighetsdrag, sexuella preferenser etc så finns det två sätt folk tenderar att generalisera:

  • ”Ingen annan är så konstig som mig, jag är så ensam!”
  • ”Alla andra måste känna likadant, men bara väljer att inte prata om det/agera på det”

Självklart så är det ytterst få mänskliga upplevelser som är fullkomligt unika, eller delas med ”alla andra”. De flesta egenskaper delas med en del av befolkningen, och sen varierar det med hur stor andel. Det är relativt vanligt att vara homo/bi eller vänsterhänt, t ex. Det är betydligt ovanligare att vara albino eller ha fyllt 100 år, men inte ens det är helt unikt.

Hur vanligt teriantropi är? Det finns nog ingen tillförlitlig statistik på det. Min gissning är att det är mindre än 1%.

När jag var yngre trodde jag att det ”nog är vanligt, folk bara pratar inte om det”. Men desto mer jag började prata om hur jag kände mig som en varg, och frågade om andra hade sådana känslor, desto mer insåg jag att det var ovanligare än jag först trodde.

Och numera, inser jag också hur komplicerat det är att försöka ta reda på det hela. Det finns personer (framför allt unga) som under en period tror sig vara teriantroper, men inser sedan att nej, något annat ord beskriver dem bättre. Det finns också personer som verkar uppfylla definitionen för teriantropi (identifierar sig som icke-mänskligt djur), men som inte känner till begreppet. Etiketter och ord är svåra på det viset. Och kanske ett typiskt ”i-landsproblem”. Kämpar man med att få tak över huvudet eller flyr från krig, så lär man knappast ha tid att fundera på vilken etikett som beskriver ens inre bäst.

Det här inlägget postades i internet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s