Grundläggande värderingar i livet

Jag funderade igår på att människor reagerar starkast när de känner att de måste välja mellan att försvara eller bryta mot sina grundläggande värderingar.

Skolan försöker lära oss vissa värderingar. Mycket plockar vi upp från familjen. En del kanske genom filosofi, religion eller politik. Eller tvärtom – att vi dras till olika livsåskådningar beroende på dessa värderingar.

Två saker jag prioriterar väldigt högt i mitt liv är:

  • Kunskap
  • Ärlighet

De är så grundläggande för mig att jag knappt ens kan motivera dem. T ex, jag kan motivera varför jag tycker det är fel att skräpa ned (skadar djur, natur, stör andra människor). Alltså är ”skräpa ned” inte dåligt bara ”för att”, utan dåligt pga sina konsekvenser.

Visst, kanske jag kan peka på positiva konsekvenser av kunskap. Mer medvetna val i livet, bättre förberedelser, osv. Eller försvara ärlighet med hur folk såras av lögner. Men okunskap och lögn kan också ge, åtminstone tillfälliga, positiva konsekvenser. ”Det man inte vet, skadas man inte av”, använder folk för att motivera allt ifrån att inte berätta om otrohet, till att ljuga till barn om döden.

Men nej, jag prioriterar alltid kunskap och ärlighet. T o m när folk tycker det är onödigt, som i ”Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå”. Eller  ”vem bryr sig, det är en vacker bild ändå!”, som en bekant till mig sa när hon hade spridit ett foto med en beskrivning (plats och datum) som uppenbart inte stämde, om man bara gjorde en snabb googlesökning.

Och jag tänker… klart jag bryr mig.

Är det verkligen så ovanligt?

 

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s