Filmtips: Wolf

Jag såg tidigare idag filmen Wolf. Det finns visserligen många filmer med det namnet, men jag menar den som släpptes i år och där huvudrollen spelas av George MacKay.

Tre personer med deppiga miner sitter en inomhusmiljö med likadana kläder. Bakom dem stora fönster som visar en välvårdad trädgård.
Wolf (2021)

Det är något så udda som en film om personer med artdysfori! Huvudpersonen känner sig som en varg, blir skickad till en vårdanstalt av sina föräldrar för att bli ”botad” från detta. De andra patienterna känner sig som andra djur, och vårdpersonalen beter sig hemskt mot dem.

Jag tittade på den tillsammans med ett gäng teriantroper och otherkin online, och vi var alla överraskade över hur relaterbara vissa delar av filmen var. Den är överdriven, full med ganska ologiska saker, men replikerna om att vara missnöjd med en alldeles för kort nos t ex, träffade i hjärtat.

Okej, lite plus och minus

Bra delar:

 • Skådespelarna. Riktigt duktiga, de som spelade djurpersoner gjorde det med övertygande kroppsspråk och läten.
 • Cinematografin. Frånsett några enstaka scener, där det faktiskt är oklart vad som händer, är filmen snygg och stämningsfull. Superbt användande av vinklar och färgval.
 • Träffande, om än överdriven, beskrivning av hur artdysfori kan upplevas.
 • Överraskande erotiskt??
 • En del karaktärer som jag genuint tyckte om, och ville se hur det skulle gå för dem. Rufus <3
 • Överlag, rätt stämningsfull och spännande.

Negativt:

 • Framställer teriantropi/artdysfori som något som skapas av trauma, ibland t o m på direkten (”han överlevde en flygplanskrasch och tror sedan dess han är ett lejon”). I chatten skämtade vi därmed om ”50 shades of animal”, eftersom det påminde om hur 50 Shades of Gray framställer det som om bdsm-intresse uppkommer genom barndomstrauma.
 • Extremt platta skurkar. Vi pratar om ”mwahahaha”-tecknad-film-skurk-nivå här. Hade varit intressant att veta mer om vad som drev dem. Just nu verkar framför allt
 • En del logiska luckor och märkligheter, om man börjar tänka efter. (Varför är sjukhuset ENORMT om de bara har 8 patienter? Om målet är att övertyga teriantroperna om att de inte är djur, varför är vårdmiljön inredd som en skog och personalen låter dem göra massa djursaker?)
 • Abrupt slut. Plötsligt så… tog det slut bara. Sluttexterna rullade och jag satt där och undrade… men, va?

Slutsats: Den har sina brister, men är klart sevärd.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Filmtips: Wolf

 1. Fredrik skriver:

  Hej!
  Vad intressant blogg du har! Jag är nyfiken på att lära mig mer om Teriantropi och komma i kontakt med organisationer eller forum. Du får väldigt gärna maila.

  Tack och ha det fint!
  Fredrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s